__________________________________________________________________________________________
1) Drugs zijn illegaal, mensen die verslaad zijn worden niet gestraft, maar geholpen
2) Een preventie- en ontradingsbeleid zijn niet geloofwaardig bij een legalisering van druggebruik
3)Preventie binnen het gezin en door een sterk sociaal weefsel
4) Verantwoordelijkheid naast vrijheid
5) De gevolgen van cannabisgebruik zijn nog onvoldoende gekend
1) Drugs zijn illegaal,
mensen die verslaafd zijn worden niet gestraft maar geholpen.
Als drugs illegaal blijven is er steeds een wettelijke basis om op te treden, en ook dealers en producenten op te sporen (via opsporing van de gebruikers). Deze basis valt weg bij een legalisering van drugs.
Er moet een krachtig preventie- en ontradingsbeleid ten aanzien van drugs worden gevoerd.
Voorstanders van een legalisering van drugs stellen dat een legalisering een grotere aandacht voor preventie en slachtofferhulp zal mogelijk maken. Twee jaar geleden kondigde de drugnota van de paars-groene regering de legalisering van softdrugs aan. Er kwamen vanwege de Vlaamse Regering geen bijkomende middelen voor preventie. Preventieve gezondheidszorg is nochtans bij uitstek een bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap.
De eerste preventie tegen druggebruik gebeurt binnen in het gezin. Ouders moeten weten waar hun kinderen mee bezig zijn, en wat hen bezighoudt. Er moet thuis op een open manier over drugs kunnen gepraat worden. Dat is niet hetzelfde als een ‘principieel neen’ . Het is geen ‘neen, daarom punt uit’.Ook geen ja, maar. Wel een ‘neen, omdat’.
Er moet voldoende aandacht zijn voor de psycho-sociale factoren die kunnen leiden tot druggebruik. Het gezin, de school, de werkomgeving en andere sociale relaties, voorzieningen in de welzijnssector en gezondheidszorg moeten hier voldoende aandacht voor hebben. Psycho-sociale problemen zijn evenwel niet voor 100% beheersbaar, nog van vandaag op morgen op te lossen. We moeten alles doen om het risico dat iemand een drugprobleem krijgt zo klein mogelijk te houden.
Mensen leven niet enkel als individuen. Ze zijn in verschillende relaties verbonden met anderen, en hebben de plicht verantwoordelijkheid op te nemen voor de gevolgen van hun daden voor die relaties.
5) De gevolgen van
cannabisgebruik zijn nog onvoldoende gekend.
De onderzoeken naar de gevolgen (fysiek, psycho-sociaal) van het langdurig gebruik van cannabis zijn nog lang niet tot een eensluidende conclusie gekomen. Het is dus fout op dit moment de gevolgen te minimaliseren. Zelfs als sommigen op een heel bewuste manier af en toe ‘een jointje’ roken zonder dat dit verder sociale problemen met zich mee brengt, weten we nu nog niet wat de fysieke gevolgen voor de gezondheid, of afhankelijkheidsverschijnselen op lange termijn zullen zijn.