Persconferentie over CD&V-voorstellen i.v.m. mobiliteit

Op vrijdag 4 januari organiseerde ik met enkele collega’s een druk bijgewoonde persconferentie over een aantal CD&V-ideeën over mobiliteit. Onze groep nodigt de regering uit om onze voorstellen eens goed te bekijken, en samen eraan verder te werken. Dit zullen we de komende weken in het parlement nog eens uitdrukkelijk herhalen.

Voor ons is « STOP » het basisprincipe in het mobiliteitsbeleid. Eerst de « stapper », dan de « trapper », dan het « openbaar vervoer », en pas daarna het privé-autovervoer. We geven dus duidelijk aan waar onze prioriteiten liggen. Ludwig Caluwé is tijdens de persontmoeting nader ingegaan over de specifiek Antwerpse mobiliteitsproblemen, en de financiering van het Masterplan. Een doordachte verkeersveiligheid, met een « nulslachtofferbeleid », heeft ook nood aan een goede wetenschappelijke onderbouwing. Carl Decaluwé ging daarom nader in op zijn voorstel van decreet over de ongevallenregistratie.

Blikvanger was wel ons voorstel voor de afschaffing van de vandaag bestaande verkeersbelasting, en de vervanging ervan door een Vlaams Wegenvignet. Zodoende zouden ook de buitenlandse gebruikers van onze wegen (bv. de Nederlanders) mee moeten betalen, zodat de Vlamingen minder moeten betalen. En zelfs dan zal er een meeropbrengst zijn, die kan gaan naar efficiënte en effectieve mobiliteitsinvesteringen (bv. in Antwerpen en omgeving).        

Als u hierover meer informatie wenst, aarzel dan niet om een seintje te geven.