Wivina Demeester
Wivina werd geboren in Aalst, op 13 december 1943. Ze is gehuwd met Paul Demeester, moeder van 4 kinderen (42, 41, 40 en 38) en grootmoeder van 6 kleinkinderen (15, 14, 12, 11, 10 en 8). Van opleiding is ze landbouwkundig ingenieur. In 1973 richtte ze Monnikenheide op, een dienstencentrum voor personen met een mentale handicap.
In 1974 werd ze verkozen tot volksvertegenwoordiger voor het federaal parlement. Ze is ook lang actief geweest in de Zoerselse politiek, waar ze tussen 1982 en 1996 gemeenteraadslid is geweest.
Als staatssecretaris (vanaf 1985) en later als minister (vanaf 1991) werkte ze mee aan een betere integratie van personen met een handicap door de wetgeving op het geïntegreerd onderwijs, de wet op de integratietegemoetkoming, en de uitbouw van het Vlaams Fonds voor de sociale integratie van personen met een handicap.
Als Vlaams minister voor financiën en begroting realiseerde ze een budget in evenwicht en een afbouw van de schulden, waardoor er meer middelen geïnvesteerd kunnen worden in wat nodig is voor de mensen in Vlaanderen.
In de gezondheidszorg bouwde ze een Vlaamse preventieve gezondheidszorg uit, en zorgde o.a. voor de invoering van kwaliteitszorg, de uitwerking van de zorgverzekering, een aidsbeleid in België, en de realisatie van de wet op de orgaantransplantatie.
In 1994 realiseerde Wivina Demeester het decreet op het vrijwilligerswerk.
Tussen 1999 en 2004 was ze Vlaams volksvertegenwoordiger en voorzitter van de commissie openbare werken, mobiliteit en energie. Met haar dossierkennis controleerde ze het werk van de ministers, en waakte erover dat de centen van de mensen op een goede manier werden besteed. Ze stelde zich constructief op om de welvaart en het welzijn van Vlaanderen nog te vergroten. Op 13 juni 2004 zette ze definitief een punt achter haar politieke carrière.
Op 31 maart 2004 werd Wivina Demeester gehuldigd voor haar 30 jaar parlementair mandaat
Naast de politiek is Wivina Demeester gepassioneerd door hedendaagse kunst en architectuur. Als minister zorgde ze voor de installatie van de Vlaams Bouwmeester. Vandaag is ze voorzitter van de internationale kunstcampus deSingel en het VAi (Vlaams Architectuur Instituut), Daarnaast zetelt ze in de Raad van Bestuur van deFilharmonie.
Ze is ook voorzitter van IPIS (International Peace Information Service), van het KIMfonds en van Proximus Foundation.
Ook de gezondheidszorg ligt haar nauw aan het hart. Ze is voorzitter van het VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en ziektepreventie+), waar ze zich optimaal inzet omdat ze bijzonder veel belang hecht aan een preventieve gezondheidszorg. Van 2007 tot begin 2010 was ze ook voorzitter van de Vlaamse Liga tegen Kanker. Ook de vzw Monnikenheide; die ze mee oprichtte, blijft haar bezielen.
Verder zet ze zich als voorzitter nog in voor de vzw Ray Of Hope .
In de banksector is ze lid van de Raad van Bestuur van Dexia bank NV (DBB).
Intussen is ze voor de Vlaamse Regering voorzitter van de Task Force voor de uitdieping van de Westerschelde en het ICGT, lid van de RvB van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), lid van de commissie Cultureel verdrag Vlaanderen-Nederland (CVN), lid van de Raad van Bestuur van het Vlaams Nederlands Huis deBuren en lid van de Hoge Raad voor Financiën. Door de Federale Overheid werd zij samen met Louis Vanvelthoven aangesteld als bijzondere gezant voor de IJzeren Rijn van 2007 tot 2008.