Reactie van Gaston Van Tichelt, gemeenteraadslid in Essen, n.a.v. het standpunt van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten tegen de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester: 

 

“RECHTSTREEKSE BURGEMEESTERSVERKIEZING:

EEN SYMBOOLDOSSIER VANUIT EEN IVOREN TOREN”

Paars-Groen blijft nog steeds vasthouden aan de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester. Ze hebben hiervan een symbooldossier gemaakt, alhoewel ze beseffen dat het helemaal geen goede zaak zou zijn. (link met “rechtstreekse verkiezing van de burgemeester heeft vele nadelen”)

Bijna alle gemeentebesturen zijn ertegen. De gemeenten zijn het bestuursniveau waarin de mensen nog het meeste vertrouwen hebben. Waarom springt de Paars-Groene meerderheid er dan toch zo roekeloos mee om? Eerst zorgt de regering ervoor dat de meeste gemeenten verplicht worden om hun belastingen te verhogen, nu gaat ze nog eens de gemeentebesturen zelf overhoop gooien. De regering voert een beleid vanuit een Brusselse Ivoren Toren, en houdt helemaal geen rekening met de opmerkingen van de gemeentebesturen zelf, noch met de deskundigen van de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur.

Zou een gemeente beter werken als de burgemeester rechtstreeks verkozen zou worden? Nee, integendeel. De idee lijkt democratisch, maar schijn bedriegt!

Wil de kiezer zelf een rechtstreeks verkozen burgemeester? Ik betwijfel het, zeker als de negatieve gevolgen vooraf worden duidelijk gemaakt.  De Vlaamse regering heeft een nieuw speelgoedje ontwikkeld: een “sms-voting”: over een bepaalde vraag kan je je mening kwijt via een sms-berichtje (nr. 3003). Laten we hiermee alvast eens beginnen, en de gsm-bezitters naar hun mening vragen.”

Zie ook: Een rechtstreekse verkiezing van de burgemeester heeft veel nadelen (17-04-2002)

Beste lezer, wat denkt u over dit onderwerp?

Stuur gerust ook een reactie naar wivina.c.demeester@pandora.be.