Herwaardering van het beroeps- en het technisch onderwijs

Zaterdag 22 juni werd de GRAM-prijs uitgereikt, aan leerlingen van het Beroepsonderwijs die een bijzonder project realiseerden. Hiermee wil GRAM bijdragen aan de herwaardering van het beroep-en technische onderwijs. Al te vaak wordt het technisch- en beroepsonderwijs als minderwaardig beschouwd,  als de laatste trap in het watervalsysteem dat ons onderwijs kenmerkt.

Gelijke kansen in het onderwijs betekent echter dat iedereen de kans krijgt zijn eigen talenten te onplooien, het betekent recht op verschil.

De keuze voor het beroeps- en technische onderwijs moet gewoon een   keuze worden. De Vlaamse ondernemingen , en vooral de KMO’s hebben nood aan goede, creatieve vakmensen met ondernemingszin. Zeker in een geglobaliseerde kenniseconomie  waar de klant enkel meer zal willen betalen voor de kwaliteit, het bijzondere  van een product. Het zijn de KMO’s die zorgen voor duurzame welvaart en welzijn.

In mijn toespraak  stak ik de leerlingen van het  beroeps- en technisch onderwijs, hun ouders en leerkrachten dan ook graag een hart  onder de riem.