Wivina Demeester opent “20 jaar Mode, Dit is Belgisch!?”,

en werpt een blik vooruit.

  Op 10 september 2003 opende ik, als voorzitter van het Flanders Fashion Institute (FFI), de tentoonstelling “20 jaar Mode, Dit is Belgisch”. De grote opkomst, 700 belangstellenden, toonde aan dat de Antwerpse mode echt wel een belangrijke impact heeft.

In mijn toespraak keek ik achteruit, naar het ontstaan van de Antwerpse modebeweging. Samen met het enthousiasme en de kennis binnen de Modeacademie en met het hard werken van de ontwerpers, kreeg deze modebeweging een belangrijke impuls door de Gouden Spoelwedstrijden en “Mode, Dit is Belgisch”. Beide initiatieven kwamen voort uit het Textielplan van 1980, en het daarvoor opgerichte Instituut voor Textiel en Confectie van België, het ITCB.

We moeten echter ook vooruit kijken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de beroemde “Zes van Antwerpen” navolging blijven krijgen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Antwerpen een belangrijk internationaal modecentrum blijft? Het FFI, in zekere zin de opvolger van het ITCB, heeft hierin zeker zijn rol te vervullen. We gaan bv. een Productiefonds oprichten, van waaruit jonge ontwerpers logistieke steun kunnen krijgen en kunnen doorgroeien. Of misschien gaan we wel een “Digitale Spoelwedstrijd” organiseren…

  U kan de volledige toespraak lezen door hier te klikken.