Heropening en Opendeurweekend Monnikenheide 20-09-2003

Toespraak door Wivina Demeester

Duurzaam bouwen, zorgzaam wonen, en architectuur van vandaag

 
   
Zie ook:
Monnikenheide
Architectuur

 

opendeurweekend

za 20-09 vanaf 13:30u

zo 21-09 vanaf 12:00u


 

Monnikenheide bestaat meer dan 30 jaar en is gegroeid van een KVC voor 35 gasten tot een centrum waar verscheidene opvangvormen worden uitgebouwd.

Monnikenheide staat voor pionierswerk en voor een pioniersgeest. $

Zoals we 30 jaar geleden het eerste KVC waren met kleine woongroepen van 7 gasten/cliënten, willen we vandaag opnieuw met de pioniersgeest van 30 jaar geleden pionier zijn voor duurzaam wonen, huiselijk comfort en een professionele begeleiding, vanuit een bekommernis voor alle bewoners en voor de werkomstandigheden van alle personeel. We willen zo min mogelijk hypotheek leggen op de aarde, het water en de lucht in de toekomst; toch willen we comfort en zorg brengen in een huis van de 21ste eeuw. Dit is een uitdaging, vooral omdat dit ook moest gebeuren binnen een gelimiteerd budget.

Monnikenheide is een gemeenschapshuis waar elke bewoner ook recht heeft op privacy. Het recht op wonen met zorg en privacy hebben we ook willen tot uiting brengen in de architectuur;  de architectuur moet uitstralen dat hier gewoon gewoond wordt en uiteraard professioneel en hedendaags gewerkt wordt.

Bij het uitschrijven van de opdracht voor de architect was het duidelijk dat we 3 aspecten wilden terugvinden: de maatschappelijke integratie van alle bewoners, met aandacht voor architectuur en zorg voor duurzaamheid.

We wilden een zorggebouw waar het goed is om wonen , waarin de architectuur kan bijdragen tot een evenwicht tussen functionaliteit, belevingswaarde en toekomstwaarde. We hebben er naar gestreefd de woonkwaliteit, de zorgvisie en de vormgeving harmonisch tot een optimale mix te laten samengaan. De leefruimte voor het zelfde aantal bewoners is quasi verdubbeld. Het therapeutisch zwembad, de was- en naairuimte, de activiteitenruimtes, de snoezelruimtes, zijn elementen voor deze optimale mix.

Ieder mens hecht belang aan zijn privé-domein. Het is de plaats waar men aandacht kan besteden aan zichzelf. Elke mens heeft zo’n veilige thuishaven nodig om de confrontatie met de samenleving aan te kunnen. Het onderscheid tussen onze woning en de omgeving speelt een belangrijke rol in de manier waarop wij ruimte ervaren. Onze woning is het middelpunt van waaruit we de wereld verkennen. De bewoners van Monnikenheide doen dat. Ze ervaren elk hun eigen plek en beleven van daaruit de omgeving. Wonen betekent ook het vestigen van je identiteit. Dat is nog steeds de opdracht die Monnikenheide zich toeeigent, elke bewoner het recht geven binnen dit gemeenschapshuis zijn eigen imago te ontwikkelen. Maurice is anders dan Rita en Sonja is helemaal anders dan Nadine…De persoonlijkheid van elke bewoner komt tot uiting bij de aankleding en de versiering van zijn kamer. Zo onderscheidt hij of zij zich van de andere.

De architect heeft dat begrepen: hij creëerde een open huis, dat duurzaamheid uitstaalt, dat zich cultureel en sociaal in de 21ste eeuw plaatst , en waarbij  ecologie een sleutelelement is. Zonnepanelen, een afzonderlijk regenwatercircuit, specifieke materialen…..zijn enkele van deze elementen.

Architectuur kan helpen om de maatschappelijke integratie van mensen die zorg nodig hebben te ondersteunen. De architectuur van Jo Peeters draagt er zorg voor dat onze bewoners de omgeving meer dan vroeger in hun leven integreren en dat het volledige gebouw de natuurlijke omgeving integreert in het gebouw. De tuinaanleg van Bart Jaeken loopt daarmee in volstrekte harmonie.

Samen hebben we gedurende 3 jaar aan dit project gewerkt. Personeel, RVB, architect, ingenieurs en aannemer(s). Geen dag is Monnikenheide gesloten geweest. De gasten hebben het project intens beleefd en bij gebrek aan meestergast was er wel altijd een bewoner die de deze rol wou overnemen.

Er rest ons vandaag velen te danken:

De gemeente voor de bouwvergunning ( want daarmee begint alles), de leden van de Raad van Bestuur voor hun efficiënte en permanente opvolging, de aannemer(s) onder leiding van het bedrijf Van Roey voor de uitvoering met zin voor de realiteit van elke dag op Monnikenheide, de architecten Jo Peeters en Mike Rottier voor hun creativiteit en aanpassingsvermogen, de ingenieurs Velleman, Deprez en Van Mechelen voor hun stabiliteit en techniciteit, de veiligheidscoördinator Gebruers voor zijn waakzaam oog, de financiers (Vlaamse overheid, provincie en sponsors) voor de nodige centen, de tuinaanleg van Bart Jaeken voor de harmonische overgang tussen gebouw en natuur, het personeel voor zijn inbreng en begrip, en de families voor hun geduld.

Vandaag begint een nieuwe pioniersfase, binnen deze nieuwe ruimtes bewoners en personeel gelukkig laten leven en werken.

  Wivina Demeester

Afgevaardigede bestuurder Monnikenheide

 

 

 


Hier komt een titel
U


Hier komt een titel
Ut


Hier komt een titel
Utarchitect: Jo Peeters