Antwerpse haven vraagt lange termijnbeleid

Als gevolg van een slecht korte termijnbeleid, is de federale schatkist bijna leeg. Het gevolg is dat we geen geld meer hebben om noodzakelijke investeringen te betalen. Het geld om te investeren in de toekomst is op. 

Eén voorbeeld: de Antwerpse haven. Reeds jaren wordt er gesproken en vergaderd over de “Tweede Spoorontsluiting”. Alle goederen die per trein worden vervoerd, moeten door een smalle trechter. Het zou veel efficiënter en sneller gaan, wanneer een tweede spoor wordt aangelegd via Ekeren richting Schoten en Ranst naar Lier. Een groot werk, maar wel heel belangrijk voor de toekomst. Vorig jaar werd het project op 750 miljoen euro geschat, vandaag zou dat al 1 miljard zijn. 

Echter: het geld is op. “Er wordt bekeken of er alternatieven zijn”, alsof dat vroeger al niet onderzocht werd… Een lange termijnbeleid zou resoluut kiezen voor deze investering. Elk jaar levert de Antwerpse haven ongeveer een kleine 4 miljard euro aan belastinginkomsten; de toegevoegde waarde van de haven wordt door de Nationale Bank geschat op 6,5 miljard euro. Men ziet niet in dat het alternatief (al de containers per vrachtwagen vervoeren) nog veel meer gaat kosten!   

Als de regering niet de kracht heeft om een lange termijnbeleid te voeren, dan zal de Antwerpse haven haar belangrijke plaats verliezen, en zullen in de toekomst de belastinginkomsten dalen en zal de toegevoegde waarde van onze haven verminderen. En de files zullen nog veel worden!