STAATSSECRETARIS VOOR SLEUTELSECTOREN

Drieduizend afdankingen bij Ford Genk veroorzaken onnoemelijk veel leed. Wie wordt afgedankt, wie kan blijven? Voor hoelang nog? Wanneer valt het doek definitief? Wat daarna?

Premier Verhofstadt “convoceerde” de Ford-directie. (Ter illustratie: Ford heeft een omzet van wereldwijd 135 miljard Euro. Het Brutto-Binnenlands Product van België is 250 miljard Euro). In zijn gebruikelijke overdreven optimistische stijl, verraste hij nadien met “zijn” bericht dat in de toekomst toch nog nieuwe modellen naar Genk zouden komen. Triestig. Zelfs nu gelooft de LSP-premier (dixit Luc Vander Kelen) nog steeds dat alles goed zal gaan zolang we maar blijven zeggen dat alles goed gaat. Minister-President Bart Somers doet alsof de Vlaamse subsidie aan Ford het verschil zal maken. “Zijn” 53 miljoen Euro is 0,03% van de omzet van Ford! In Detroit zal men er niet wakker van liggen.  

In plaats van de korte termijn te bespelen, zou de regering beter een economisch beleid voeren op lange termijn. Een beleid dat erop gericht is om een aantal sleutelsectoren te zoeken, die Vlaanderen toegang geven tot nieuwe exportmarkten, tot technologische voorsprong en waaraan andere industrieën en diensten gekoppeld kunnen worden. Waarom zou Vlaanderen over tien jaar niet de wereldleider kunnen zijn in het maken van brandstofcellen? Beleid voeren is dan wel meer dan enkel een cheque uitschrijven van 53 miljoen Euro. Beleid voeren is verder kijken dan enkel de volgende verkiezingsdatum. Beleid voeren is netwerken vormen (achter de coulissen, niet op het TV-scherm). Beleid voeren is mensen ertoe bewegen om dezelfde richting uit te gaan. Steen per steen bouwen aan iets coherents.

Mijn voorstel is om een staatssecretaris voor “Sleutelsectoren” te benoemen. Zij (ongetwijfeld een knappe jonge vrouw van rond de 32…) zou heel wat meer kunnen presteren dan de huidige staatssecretarissen voor “Arbeidsorganisatie”, voor “Administratieve Vereenvoudiging”, en voor “Informatisering van de Staat”. Aan deze staatssecretarissen werd trouwens niet gevraagd om inhoudelijk te werken. Zij zijn er enkel om de volgende verkiezingen voor te bereiden, om in pole position te kunnen vertrekken. Een staatssecretaris voor Sleutelsectoren zou wél inhoudelijk kunnen werken, én zou àlle Vlamingen terug in pole position kunnen brengen.