STEVE STEVAERT IS EEN SLUWE VOS

Reeds langer weten we dat Steve Stevaert (volgens mij de machtigste Belg, na Jacques Rogge, Elio Di Rupo en Louis Michel…) niet om een opmerkelijke uitspraak verlegen zit. Sommige van zijn toespraken lijken leuke causerietjes te zijn, maar in feite zijn het staaltjes van politiek-tactische spitstechnologie. Ik betwijfel dat dit op termijn goed is voor onze democratie, maar dat zal dan weer wel een zorg voor later zijn. Het is eigen aan spitstechnologie dat het de grenzen aftast van wat kan en wat niet kan. De toespraken van Stevaert zijn soms de grens voorbij!

Zo onthoud ik uit zijn nieuwjaarstoespraak twee zaken:

1/ Hij plaatst al “zijn” ministers in vooropzeg. “Een vorm van bescheidenheid”, zegt hij zelf. Dat is natuurlijk absurd. Wat zit er echt achter? Een jaar geleden “plaatste” Stevaert enkele SP.a’ers in de federale regering. Zij hadden bijna geen bevoegdheden, maar konden zo wel op kosten van de belastingbetaler “pre-campagne” voeren in “de Laatste Show” en op de tv-journaals. Nu kan hij zijn ministers en staatssecretarissen terug van stal halen, en hen voluit inzetten in de Vlaamse verkiezingscampagne.     

2/ De gemeenten moeten hun belasting op personeel afschaffen. Mooi gezegd, dat gaat er goed in… bij een niet-kritisch publiek. De werkelijkheid is dat er bijna geen gemeenten zijn die deze belasting nog heffen. Stevaert schaft een belasting af die niet meer bestaat! Trouwens, in zijn periode als burgemeester van Hasselt konden vele Hasseltse bedrijven genieten van het betalen van deze belasting…. Hij had beter voorgesteld om de extra-BTW opbrengsten die de federale overheid haalt uit de Vlaamse liberalisering van de elektriciteit, terug naar de Vlaamse gemeenten gaan. Dan zouden die gemeenten op hun beurt terug wat ademruimte krijgen, en zo op een goede manier hun dienstverlening aan hun inwoners kunnen verder zetten.   

Gaston Van Tichelt

Gemeenteraadslid Essen