Opiniebijdrage van Luc Van der Kelen, in Het Laatste Nieuws van 3/1/2004:

GOED NIEUWS

Het jaar begint voor een keer met goed nieuws. Vier nieuwe vestigingen van de Zweedse meubelreus Ikea leveren een duizend nieuwe jobs op. Uitstekend dat zo’n bedrijf in België blijft geloven en bij ons ook investeert.

Maar het is tegelijk een typisch voorbeeld van de evolutie die onze economie doormaakt, van industriële productie  naar diensten. België is welvarend en derhalve geschikt om producten te slijten, maar te duur om ze te maken. Ik herinner me de tijd van de meubelmakers, overal in Vlaanderen. Ze zijn verdwenen, net zoals de schoenfabrieken en de textielateliers en de diamantslijperijen.

Schoenen worden nu in Italië gemaakt, kleren in Tsjechië, diamanten in India, meubelen in Indonesië. Wat overblijft zijn verkopers, kassiers en rekkenvullers. Niet dat dit minderwaardige arbeid zou zijn, maar toch is het jammer dat de zelfstandige Vlaamse meubelzaken het hebben moeten afleggen tegen de creativiteit uit Scandinavië. Bij ons blijven uitvoerders over, er zijn geen “uitdenkers” meer. De concepten, de verkoopstrategie, het meubeldesign, het komt vandaag uit Zweden.

Er was nog meer goed nieuws gisteren, nog wel van de Vlaamse regering. Ze heeft het jaar afgesloten met 400 miljoen Euro “winst”… Dat is een applaus waard, maar er horen toch enkele kanttekeningen bij. 

  1. De evolutie naar een gezonde begroting is op gang gebracht onder de vorige Vlaamse regering met Wivina Demeester.
  2. De goede jaren en een ruimere financiering door de federale overheid hebben aanzienlijk meer inkomsten opgeleverd.
  3. Er is een doorschuifoperatie naar 2004 waarvan de omvang  niet duidelijk is. Geen mens kan erbij dat de Vlaamse regering pocht met een overschot terwijl de gehandicaptensector zijn wedde van december maar half heeft gekregen. Dat doet zeer erg twijfelen aan de waarachtigheid van het resultaat. Wellicht is dat nog het grootste probleem: de Vlaamse regering heeft de “perceptie” tegen, de meeste mensen geloven haar niet.