ANTOON DIEUSAERT (BASF) HEEFT GELIJK

Op 1 juli gaat Antoon Dieusaert op pensioen als CEO van BASF Antwerpen. Met zijn ervaring, invloed en inzicht is hij is een monument in de Belgische industrie. In Trends van 12 juni jl. gaf hij een interview, waarin hij enkele opmerkelijk uitspraken deed. Mijn commentaar erop:

Dieusaert: “Sinds paars-groen duurt het minstens achttien maanden om groen licht te krijgen voor vergunningen om te investeren.”

Mijn commentaar: Waar is die administratieve vereenvoudiging, die de regering al zoveel keren heeft aangekondigd? Dieusaert heeft gelijk. Een overheid moet zijn burgers en bedrijven wat meer als klant gaan bekijken. Bedrijven die willen investeren, zorgen voor werkgelegenheid, betalen belastingen, enz. Vandaag worden bedrijven te veel als een bedreiging aangezien, terwijl deze bedrijven, samen met de mensen die er werken, er juist voor zorgen dat Vlaanderen welvarend blijft.

Trends: “Leggen de beleidsmensen u een nulgroei op? Zijn ze chemiefoob?”

Dieusaert: “Het is vandaag niet duidelijk wat de politici willen. Het contrast met de jaren zestig is enorm.”

Mijn commentaar: We kennen inderdaad onvoldoende lange termijnplanning. We moeten wat meer naar landen als Singapore kijken, waar de politici een lange termijnplan opstellen, en dat ook consequent volgen. Dat zorgt voor rechtszekerheid, en voor een gunstig economisch klimaat. Vroeger waren we in staat om het Albertkanaal te graven, of om de Antwerpse haven geweldig uit te breiden. Nu vraagt een dossier zoals dat van het Deurganckdok of de aanleg van een Tweede Spoortoegang, een jarenlange lijdensweg.