De Lijn failliet, met fietspaden op papier?

 

CD&V formuleert twee belangrijke kritieken op het huidige verkeersbeleid van Paarsgroen:

  1. In Vlaanderen sterven te veel mensen door verkeersongevallen. We staan daarin op een beschamend niveau, te vergelijken met Griekenland en Portugal. Onnoemelijk veel leed, bij familie, vrienden, bij de slachtoffers zelf, wordt veroorzaakt door verkeersongevallen.

  CD&V gaat voor een “Nulslachtofferbeleid”. CD&V meent dat de belastingbetaler aan deze doelstelling zijn geld wil geven. 

  De regering voert ook op dit domein een bikinibeleid: Door veel plannen, veel papier, veel rapporten, verhult ze het essentiële: er worden veel te weinig fietspaden aangelegd, geen doortochten veilig gemaakt, zwarte punten verkeersveilig gemaakt.

  Kilo’s papier zouden beter vervangen worden door kilometers fietspaden!

  2. De Lijn is een paradepaardje van SP.a. De gratis busritten vervangen de biefstukken van weleer. Maar is de huidige politiek wel te verantwoorden?

·         Het belastinggeld voor De Lijn gaat naar gratis ritten, zodat er geen geld meer overblijft voor nieuwe bussen of trams. Tijdens de spitsuren zitten de bussen en trams overvol.

·         Om toch nieuwe investeringen te doen, moet De Lijn dure leningen aangaan. De schulden van De Lijn stijgen. De inkomsten uit de tickets dalen immers, omdat de regering de mensen gratis laat rijden.

 

Dat is allemaal mooi op korte termijn, maar is dit ook serieus op langere termijn? Onze kinderen zullen de ritten moeten betalen die wij nu gratis rijden.