De residentiŽle Ouderenzorg in de problemen

 

Reeds enkele maanden bestaat er in vele Rust- en Verzorgingstehuizen grote bezorgdheid over de besparingsmaatregelen van Minister Vandenbroucke. De besparingen in deze sector moeten meer dan 310 miljoen opbrengen.

Om deze besparingen te realiseren worden onder meer  reconversies van  rustoordbedden naar RVT Ėbedden, die in vorige legislatuur werden afgesproken , met zes maanden uitgesteld,  en worden de beloofde budgetten voor palliatieve zorgen niet verwezenlijkt.

  ResidentiŽle  instellingen staan in tijden van toenemende vergrijzing voor  besparingen, en trokken dan ook aan de alarmbel.

De sector van ouderenzorg kan onmogelijk via de huidige noodmaatregelen voor de nodige besparingen opdraaien. Het is aan de minister om via structurele maatregelen het budget in evenwicht te houden, de geplande reconversies te laten doorgaan,en met een duidelijke visie de geleidelijke verdere uitbouw van de residentiŽle sector, die aan herwaardering toe is,  mogelijk te maken.

  Ik begrijp niet waarom besparingen worden doorgevoerd in een sector die met steeds meer vragen wordt geconfronteerd. Dit is onaanvaardbaar en onrechtvaardig.