Snelheidsbeperking gaat niet door in Peer. Wel in Zoersel!

 

Twee op drie inwoners van Peer zijn tegen de invoering van een snelheidsbeperking en de invoering van zones-30 in het dorpscentrum. Wel is men voorstander van meer controles. Dat is het resultaat van een gemeentelijk referendum.

  Zelf ben ik een uitgesproken voorstander van een snelheidsbeperking. Waarom?

·                    Een wagen heeft bij 90 km/u 66 meter nodig heeft om tot stilstand te komen. Bij 70 km/u is dit 44 meter. Bij 50 km/u is dit… 27 meter. Dit is een verschil van maar liefst 17 meter.

·                    Een voetganger heeft praktisch geen overlevingskansen wanneer die voetganger wordt aangereden door een auto met een snelheid van 80 km/u? Indien die auto 50 km/u rijdt, heeft de voetganger ongeveer 50% kans dat hij de aanrijding overleeft.

  Daarom is de snelheidsbeperking wel ingevoerd in mijn gemeente, Zoersel, weliswaar zonder referendum. Als het om mensenlevens gaat, en wanneer feiten duidelijk aantonen dat een snelheidsbeperking mensenlevens kan redden, dan  vind ik dat ik als politica de keuze moet maken. En dan is het mijn opdracht de mensen te overtuigen. Ik zie in mijn omgeving te veel ouders en grootouders  die na jaren nog steeds lijden om een verloren kind of kleinkind, of die intussen de zorg voor een zwaar gehandicapt kind op zich moeten nemen.