NMBS-saga duurt voort

 

Iedereen weet waarom Etienne Schouppe de baan moest ruimen: hij had een veel betere dossierkennis dan zijn baas, minister Durant. Bovendien was hij een actief lid van CD&V.

  Het ontslag van Schouppe was daarom een puur politieke afrekening, en had niets te maken met de NMBS zelf. De regering vond na een paar dagen een opvolger, dhr. Heinzmann. Tegelijk werd een Waalse socialist vooruit geschoven als waakhond. De handtekening van meneer Heinzmann is niets waard, zonder de handtekening van de Waalse socialist.

  Na een paar dagen, eigenlijk was hij nog niet echt in dienst, houdt dhr. Heinzmann het voor bekeken. Hij zou zijn geïntimideerd… Ik heb hierover toch enkele bedenkingen:

 

·        Was de selectieprocedure wel geschikt? Dhr. Heinzmann is als baas van 42000 werknemers sneller aangeworven dan elke andere NMBS-man of –vrouw.

·        Is dhr. Heinzmann niet snel-snel binnengehaald omdat het moment politiek rijp was om Etienne Schouppe naar huis te sturen?

·        Heeft de werkgever –de regering- de nieuwe spoorbaas wel voldoende geïnformeerd over wat een autonoom overheidsbedrijf eigenlijk inhoudt?

·        Zou het niet veel verstandiger zijn dat minister Durant aftreedt? Zij is onbetwist politiek verantwoordelijk voor dit debacle. Zij kan onmogelijk de schijn blijven hooghouden dat haar beleid getuigt van behoorlijk bestuur. Herinner u het verhaal met de nieuwe nummerplaten, en vooral… buiten deze mislukkingen valt er niets te herinneren. In een zo belangrijk domein als mobiliteit is er de voorbije jaren veel te weinig gerealiseerd.