De rollende begroting van Federaal en van Vlaanderen.

 

De federale minister van Begroting, Johan Vande Lanotte, verklaarde vorige week in de pers dat de parameters waarmee de begroting rekening moet houden, eigenlijk toch niet zo belangrijk zijn. “De begroting wordt immers constant aangepast”, zodat de begincijfers niet meetellen...Nooit eerder gehoord.

  Een vlotte verklaring, waarachter veel verscholen zit! Met deze uitspraak bevestigt de federale minister wat eigenlijk ook reeds in Vlaanderen het geval is: de begroting is een groot “rollend fonds” geworden, waar allerlei geld in- en uitgaat, intern wordt verschoven, kortom, waarmee wordt gespeeld en gemachineerd alsof het een speelgoedje is van enkele bankiers.

  De regering vergeet dat de begroting opgemaakt wordt met het geld van de belastingbetaler. Hiermee moet omzichtig en transparant worden omgesprongen. De belastingbetaler heeft het recht te weten waarvoor zijn belastinggeld gebruikt wordt!

  De parameters zijn wel belangrijk, om een zo correct begroting op te stellen. Goed geraamde inkomsten en uitgaven zorgen voor een goede begroting en een goede b begroting zorgt voor rechtszekerheid voor de mensen. Indien de begroting één groot rollend fonds is, is ook het beleid één grote trommel waarbij het helemaal niet duidelijk is of de beloftes en de zgn. beslissingen ook echt uit die trommel te voorschijn komen. De eerste minister van vandaag zou zich beter eens gaan bijscholen bij de begrotingsminister van weleer.