Gaat Anciaux boeken uitdelen?

 

Tegenwoordig gebruiken de Vlaamse ministers de « persmededelingen van de Vlaamse overheid » als een campagnemiddel van zichzelf. In feite zouden deze persmededelingen objectieve informatie moeten bevatten, en geen politieke reclame voor de ministers.

  Een laatste staaltje hiervan, kreeg ik gisteren in mijn mailbox. Een persmededeling van het kabinet van minister Anciaux, met als titel: « Anciaux deelt boeken uit ». Een aantrekkelijke titel, die meteen doet denken aan een would-be-Stevaert « Stevaert deelt bustickets uit »… Zou de minister misschien op de Brusselse zuidmarkt in een standje boeken gaan uitdelen?

  Als je echter het artikeltje leest, dan gaat het over een leesbevorderingsactie, naar het voorbeeld van een project in Chicago. Het laatste zinnetje (van de 8), luidt als volgt: « In de loop van de maand maart zal minister Anciaux bekend maken op welke wijze hij de veertigduizend exemplaren zal verspreiden ».

  Dit leidt bij mij tot de volgende bedenkingen:

§         Waarom kan Anciaux nu al niet zeggen hoe hij de boeken zal verspreiden? Is het dossier niet af, of is het om in maart nog eens hiermee in het nieuws te kunnen komen? Waarschijnlijk beide.             

§         Een titel « Anciaux laat boeken verspreiden » gaat er niet zo goed in als « Anciaux deelt boeken uit », maar staat wel dichter bij de waarheid… Een overheid die geloofwaardig is, is een overheid waarvan de burger gelooft dat die overheid de waarheid vertelt. Anciaux doet er daarom geen goed aan om een persmededeling als een eigen campagnemiddel te gebruiken.