Over de minister en de ambtenaar

  Een tijdje geleden “verbood” premier Verhofstadt nog de publicatie van de kritische stukjes van Derk-Jan Eppink in De Standaard. Een démarche van de premier die kan tellen!

  Ook die andere minister “van de open deuren”, Steve Stevaert, kent er wat van: Een ambtenaar citeerde in De Morgen een stukje uit de door Stevaert zelf bestelde onderzoek naar het “verplaatsingsgedrag van de Vlaming”. Hieruit bleek dat er niet meer Vlamingen de bus of de trein nemen, maar wel minder!

  Het kabinet-Stevaert liet echter prompt aan de krant weten dat de ambtenaar zijn mening zou herzien... Een civil servant die zich plots bekeert tot een “political servant”...?

  Ik kan het niet beter zeggen dan wat De Morgen hierover zelf schrijft:

  “De Lijn is een politiek instrument, met aan de top een door de minister zelf benoemde SP.A-dame uit Limburg. Misschien, heel misschien, staat De Lijn onder politieke druk om gunstige cijfers voort te brengen. Wie zal het zeggen? Alleszins geen ambtenaar. ’s Anderendaags ontkennen wat niet te ontkennen valt, het is een nieuwe politieke truc die sterk populairder wordt in de omgang met journalisten. Enkel weken geleden was er een minister die botweg poneerde: “Als je het publiceert, dan ontken ik het morgen, en dat is slecht voor de geloofwaardigheid van de krant.”