Snel en efficiënt (imago)

 

Een minderjarige gevaarlijke delinquent loopt vrij rond omdat er geen plaats is in de gesloten instelling van Mol. Pers, TV, radio, kranten. Verwilghen wil jeugdgevangenissen. Vogels staat op haar strepen. De Walen willen er niet van weten. Crisis. Verhofstadt. Snel en Efficiënt. « Hmm, ik schat dat de eerste jonge delinquenten zo ongeveer binnen een paar weken, zeker voor einde februari, in Everberg terecht kunnen… »… Vandaag weten we beter!

 

Roeselare. Dioxines in kippen… bij Hanekop… Niet erg, helemaal niet erg, geen paniek… In 1999 was het wel erg, heel erg… Nu niet… Regering heeft na 1999 een « Federaal Voedselagentschap » opgericht. Alles verloopt gecoördineerd. Anders dan in 1999. Ai, nog dioxines, vergeten. Vakantieperiode. Niet erg, helemaal niet erg, geen paniek… In 1999… Nu: Schuld van ambtenaar in West-Vlaanderen... Schuld van directeur-generaal… Eigenlijk bestaat « Federaal Voedselagentschap » niet… Niet erg… Helemaal niet erg… We weten beter!

 

Twee feiten, twee blunders van de regering-Verhofstadt. Twee bewijzen dat deze regering enkel oog heeft voor mooie woorden, voor haar imago, maar geen oog heeft voor het uitvoerend werk  Nochtans is de regering de « uitvoerende macht »...

 

Zou het kunnen dat we ook op Vlaams vlak hiervoor moeten opletten? Vanuit een Leuvens café werd enkele jaren geleden het project « Beter Bestuurlijk Beleid » in de stijgers gezet. De Vlaamse administratie moest nog moderner, nog nieuwer, nog anders. Nog beter? Zou het kunnen dat we binnen een paar jaar moeten puin ruimen, omdat dan al het goede dat de voorbije tien jaar is opgebouwd, in duigen ligt?