HET BEHANG VAN VERHOFSTADT PLAKT NIET

OP NATTE MUREN

 

Everberg. Het kleine dorpje ergens tussen Brussen en Leuven staat op de Vlaamse wereldkaart in het vet en in cursief (en in blauw). Premier Verhofstadt heeft er zijn imago aan verbonden, en dat is hem veel, heel veel waard… Kost wat kost (ook letterlijk op te vatten(!)) moest de gesloten instelling van jeugddelinquenten op 1 maart open gaan. De premier himself had dat gezegd, snel en efficiënt… Na de debacles van de politieherming, de regularisatie van illegalen, de veiling van de nieuwe generatie mobilofoons, het federaal voedselagentschap, het Barlaymont-dossier, Sabena, Copernicus, Lambermont, en noem maar op, moest Everberg op 1 maart open gaan. Geen dag later!

 

Met man en macht werd er gewerkt aan het gebouw, dag en nacht. Enkel jammer  dat de schilder "vindt dat het vooral spijtig is van het behang dat aangebracht moet worden nu de muren nog nat zijn. Dat behang valt er volgende maand al af ». Ook spijtig van de klacht bij de Raad van State, omdat de federale regering denkt dat zij ongestraft bouwmisdrijven mag plegen, terwijl Jan Met De Pet dat niet mag (nieuwe omwallingsmuur, en container op dak).

 

Zonder een nieuwe wet, kon Everberg niet opengaan. Sinds de inval van de Duitsers in 1940 was het niet meer voorgekomen dat een wet er in zo’n sneltreinvaart werd doorgejaagd. Vanuit het parlement werd de gestemde wet recht naar het koninklijk paleis gebracht, voor de ondertekening door de koning (zou de maximumsnelheid van 50km/u zijn gerespecteerd… ?). Even nadien werd de wet gepubliceerd op de website van het Staatsblad. De amendementen van CD&V werden « machinaal » weggestemd; het parlement als echte ja-knikker, zelfs te simpel om er een robot voor in de plaats te stellen. Een goede wet? De vraag is overbodig.

 

 Everberg was op 2 maart nog leeg was… Maar er is een lichpunt voor Verhofstadt: … de jongeren zullen er ten minste iets om handen hebben: het behang terug plakken.