RUSTHUIS FAILLIET

  Op 7 maart toonde het journaal aangrijpende beelden. In Herent was een rusthuis failliet verklaard, en op slag en stoot moesten de bejaarde bewoners hun biezen pakken en elders een onderdak vinden. Dit zou toch absoluut niet mogen gebeuren! Vlaanderen is één van de rijkste regio’s ter wereld, er zijn allerlei kwaliteitsvereisten en –controles van toepassing op de bejaardenzorg, alles lijkt allemaal zo goed geregeld, en dan dit…

  Op de TV-beelden was te zien hoe oud-collega Willy Kuypers als burgemeester de « ontruiming » gadesloeg, en de mensen een hart onder de riem stak. Ik ken het dossier niet, en ben ervan overtuigd dat Willy Kuypers een goed en integer burgemeester is, maar ik zit toch met een aantal vragen:

·        Kon er geen contact worden opgenomen met de curator, om het rusthuis toch minstens 48 uur verder te laten werken?

·        Kon er eventueel vanuit de overheid (gemeente, Vlaamse Gemeenschap) geen oplossing worden aangereikt?

·        Heeft het plaatselijke OCMW hierin geen rol te vervullen, en kan het OCMW niet een tijd het beheer van het rusthuis overnemen?

  Misschien is dit allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar voor zo’n ingrijpende gebeurtenissen, moet de overheid flexibel genoeg zijn om de theorie aan te passen aan de praktijk, en niet andersom!