Extra geld voor het onderwijs ?   (13/02/01)

Na maanden onderhandelen zou de Vlaamse regering dan toch extra geld uittrekken voor een nieuwe onderwijs-CAO. De schandalig arrogante uitlatingen van VLD-voorzitter De Gucht en Verhofstadt-adviseur Slangen konden dan toch niet op tegen de vakbondsacties en… het duo Stevaert-Lambermont.

Het risico dat SP-minister Stevaert een onderwijskonijn uit zijn hoed ging toveren, was immers te groot geworden… Bovendien: Omdat VLD-minister Vanderpoorten geen SP-schoonvader wil, krijgt het Vlaams onderwijs bijkomend geld, welteverstaan indien de Volksunie Lambermont-bis goedkeurt… Herinnert u zich nog de uitspraken van de kersverse liberale excellenties tijdens de wittebroodsweken van de nieuwe regeringen: alles zou vanaf nu snel en efficiënt gaan, met rechtlijnige en klare teksten, geen compromis maar consensus, geen « koppelingen » van dossiers, een goede Vlaams-Waalse verhouding, enz….

En dan het geld. Er zou extra 17 miljard gevonden zijn. Als we echter het dossier even van naderbij bekijken, merken we dat die 17 miljard eerder lucht is dan geld. Wat als Lambermont-bis niet wordt goedgekeurd? En bovendien: slechts 7 miljard zou er tijdens deze legislatuur bijkomen, en de overblijvende tien miljard in 2005. Dat wil zeggen dat tien miljard wordt verschoven naar de volgende regering. Met andere woorden (of met de woorden van sommige ministers): veel blablabla, maar weinig doendoendoen!