HOOGMIS VAN DE VERKEERSVEILIGHEID

 

Op 25 februari startte een zoveelste hoogmis, de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid. De vele aanwezige ministers mochten van premier Verhofstadt allemaal eens komen zeggen dat verkeersveiligheid belangrijk was. Een aantal mediatieke voorstellen werden voorafgaand al netjes verpakt aan de pers overgemaakt, en voor de rest konden de ministers op het spreekgestoelte populair naar de camera’s zwaaien.

  Even ter vergelijking: voor de dioxinecrisis kwam de regeringstop in spoedberaad samen, om te constateren dat de vele mooie woorden van weleer, allemaal schone schijn waren. Nadat elk jaar 1500 doden op onze wegen vallen, organiseert de overheid een « Staten-Generaal », om vele mooie woorden de wereld in te sturen.

  De regering zet meetbare doelstellingen uit, wat op zich positief is. Tegen 2010 mogen er nog maar hoogstens 750 verkeersdoden per jaar vallen, de helft van vandaag. Ambitieus? Nee, onvoldoende. In 2010 zouden we met 750 op het pijl zitten van landen als Nederland en Groot-
Brittanië vandaag. Met andere woorden: ook in 2010 zullen we achteraan bengelen.

  De meerderheid wil het volgende: snelheid omlaag, en boetes omhoog. Volgens CD&V is dit wat te simplistisch.

  §         Ook de wegen zelf moeten veiliger gemaakt worden. Maar ja, daar heeft Stevaert het geld niet meer voor. Het Kijk- en Luistergeld moest immers kost wat kost worden afgeschaft.

 

§         Een lagere maximumsnelheid is goed, maar dan moet wel de pakkans verhoogd worden. De regering voorziet dat de controles op autosnelwegen jaarlijks met 10% zullen stijgen. Maar 10% op het miniem aantal controles van vandaag is peanuts.   

 

§         Er moet meer geïnvesteerd worden in de afhandelingen van de vele processen-verbaal.

 

§         In plaats van hogere boetes, zou het beter zijn om overtreders effectiever te straffen, met bv. de intrekking van het rijbewijs, het volgen van therapie, enz.         

 

§         Er moet veel meer aandacht gaan naar de slachtoffers van verkeersongevallen, en naar hun familie. Wist u dat er per jaar ongeveer 2100 mensen gehandicapt raken door verkeersongevallen? Vraag eens aan hen waar hun voorkeur ligt: geen kijk- en luistergeld betalen, of investeren in veiliger wegen?     

 

En tot slot: dat deze regeringen nu eens regeren, d.w.z. beslissingen nemen i.p.v. shows op te voeren; beslissingen nemen die kunnen gecontroleerd worden door het parlement. Maar daartoe is Paars-Groen niet in staat!