Bedrijfsbezoek aan Etap

 Op initiatief van het Vlaams Economisch Verbond, was ik op vrijdag 19 januari 2001 o bezoek bij een heel interessant bedrijf vlakbij mij thuis: bij Etap in Malle. Vlaanderen mag fier zijn op bedrijven als Etap. Met een heel toekomstgerichte visie, waarbij de mens (medewerkers) en de omgeving (milieu) centraal staan, wordt vanuit Malle een bedrijf geleid met 400 werknemers in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Portugal en Engeland. 

Etap is een toonaangevende producent van armaturen en regelsystemen voor verlichting en veiligheidsverlichting. De Nationale Bibliotheek in Parijs, het Groninger Museum in Groningen, de hoofdzetel van Indosuez in Parijs, het ministerie van Verkeer in Stuttgart, allemaal worden ze verlicht door de producten van Etap.

De verlichtingselementen van Etap zijn dan ook niet zomaar simpele « metalen bakjes ». Nee, het zijn inventieve producten, resultaat van vele uren labowerk. Centraal staat immers de vraag naar « hoe zo zuinig mogelijk verlichten ». En het lukt : de verlichting van vandaag verbruikt maar 25% van de energie t.o.v. in 1975.

Door nog meer doorgedreven gebruik van « energiezuinige » verlichting kunnen we nog enorm veel energie besparen. Een schatting van het totaal energieverbruik (in België) voor verlichting van de werkomgeving, komt neer op een verbruik van 6,6 miljard Kwh. Hiervan kan ongeveer de helft bespaard worden, ofwel 3,3 miljard Kwh, ofwel ongeveer 10 miljard BEF per jaar, ofwel : 1,6 miljoen toen COČ.

We mogen geen kans onbenut laten om energiezuiniger te leven en te werken. Op die manier dragen we bij tot een beter leefmilieu. De overheid moet alvast het goede voorbeeld geven. Niet alleen de federale en de Vlaamse overheid, maar ook de gemeenten. Als elke gemeente haar gemeentehuis, scholen, zwembaden, sporthallen, bibliotheken, enz. al gaat uitrusten met energiezuinige verlichting, dan is dat al een goede start.