Minister geeft toestemming voor carpoolparking in Zoersel

Nadat de gemeenteraad van  Zoersel in juni vorig jaar een BPA had goedgekeurd om een carpoolparking aan te leggen aan de oprit van de E314, heeft ook minister Van Mechelen daarvoor nu toestemming gegeven. Het echte werk kan nu beginnen!

 Er zouden in Vlaanderen veel meer carpoolparkings moeten zijn. Dat zou meer mensen aanzetten om samen naar het werk te rijden, en zo kunnen we bijdrage  bijdragen tot het verminderen van de files. In het (ontwerp-)Mobiliteitsplan Vlaanderen hebben deskundigen uitgerekend dat er, als men geen maatregelen neemt, in 2010 bijna 20% meer autogebruik zal zijn dan vandaag. Als we de bezettingsgraad van de auto’s kunnen verhogen (meer personen in één wagen), dan zal de stijging minder groot zijn.

De carpoolparkings worden aangelegd aan de op-en afritten van autosnelwegen. Maar zou het geen goed idee zijn om eveneens carpoolparkings aan te leggen langs de drukke gewestwegen? Niet enkel de Ring rond Antwerpen is aan het dichtslibben, maar ook in de dorpscentra kennen we al files. Denken we bv. aan de Bredabaan (Merksem, Brasschaat, Wuustwezel), of aan de Turnhoutsebaan (Wijnegem, Schilde, St-Antonius, West- en Oostmalle, …).