Parlementaire etiquette in Singapore

  Enkele jaren geleden werd door het Vlaams Parlement een « deontologische code » aangenomen. Deze code legt vooral het « onregelmatig dienstbetoon » aan banden. Het dienstbetoon dat erin bestaat zaken te forceren die wettelijk niet mogen, of mensen voor te spreken waarbij anderen automatisch worden achteruit gezet, moet inderdaad verbannen worden. Het correcte dienstbetoon echter heeft vele voordelen: Dikwijls leer je eruit wat er allemaal fout gaat, of wat er minstens kan verbeteren.

  In Singapore heeft de Eerste Minister een aantal « regels in voorzichtigheid » opgelegd. De inhoud hiervan zijn volgens mij veel meer ter zake dan onze deontologische code. Zo stelt de Eerste Minister dat parlementsleden vooral respect moeten verkrijgen, eerder dan eeuwig op zoek te zijn naar populariteit. De jonge parlementairen moeten van oudere collega’s leren wat betaamt en niet betaamt, en moeten hun werk doen met fatsoen en met bescheidenheid. De Eerste Minister roept de parlementsleden ook op om in het Parlement krachtig te spreken, en geen tegengestelde meningen achter te houden. Door aantijgingen en vervelende zaken naar buiten te brengen, geeft het parlementslid aan de regering de kans om de dingen recht te zetten.

  Wanneer een evaluatie gemaakt wordt van de Vlaamse deontologische code, kan best eens gekeken worden naar Singapore. Niet alleen op het vlak van openbaar vervoer lijken zij voorop te staan…