BEGROTING LOOPT OP DE KLIPPEN

Vraag: “Hoe stel ik een begroting op die mooi oogt, terwijl je weet dat er niet veel geld is?”

Antwoord: “Door meer inkomsten in te schrijven dan je in werkelijkheid zal binnenkrijgen”. 

Hoe: “Door de raming van de economische groei te overschatten”.

  Zo eenvoudig is het tegenwoordig om een begroting op te stellen. Vandaag worden dan ook geen orthodoxe en voorzichtige begrotingen meer opgesteld, maar wel begrotingen die de werkelijkheid geweld aandoen.   

  Het IMF heeft begin maart 2003 de Belgische groeiramingen teruggebracht tot 1,2%!  De hoofdeconoom van Petercam, Geert Noels, voorspelt zelfs maar een groei van 0,75%. Ondanks het protest van CD&V, hield de Vlaamse VLD-begrotingsminister bij het opstellen van de begroting nog vast aan een groei van 2,4%! (met een reserve van 0,4%, “voor als het tegen zou vallen”…). 

  Ook in 2001 wilde de Vlaamse regering niet inzien dat “11 september” een negatieve invloed zou hebben op de begroting (link met artikel d.d. 11/10/01 en 20/11/01). Nadien heeft men met allerlei truuks dit moeten rechttrekken (link met artikel d.d. 27/5/02).  We zijn benieuwd naar wat de begrotingscontrole 2003 ons zal brengen.

  De begroting moet zo realistisch mogelijk worden opgesteld. Het wordt meer en meer duidelijk dat de Vlaamse regering dit bewust heeft nagelaten, om geen negatieve berichten de wereld te moeten insturen.