Luchthaven van Deurne: de onzekerheid duurt voort

Naar het schijnt heeft de Vlaamse Regering op 22 februari jl. een beslissing genomen over de toekomst van de luchthaven in Deurne. Tenminste, dat kwamen de ministers ‘s anderendaags in het Parlement vertellen. Wat is er nu juist beslist?

-de gunningsprocedure tot het in concessie geven van de luchthaven wordt stopgezet;

-er wordt gezocht naar een persoon die voor een periode van vijf jaar de luchthaven moet gaan "managen", waarbij hij 587 miljoen mag uitgeven. Deze manager moet trachten om privé-partners aan te trekken die mee zullen werken aan de uitbating van de luchthaven.

Het voorgaande lijkt mij geen slechte beslissing te zijn. Zoals ik al eerder stelde, vind ik het logisch dat de privé-sector betrokken wordt, dit is een tendens die zich ook in het buitenland, met succes, voordoet. Voorwaarde voor succes is wel dat deze privé-partners niet enkel "voor het geld" worden aangetrokken. Indien dit wel het geval is, zal deze Publiek-Private Samenwerking (PPS) zeker uitdraaien op een mislukking. De privé-partners moeten in de eerste plaats worden aangetrokken voor hun expertise, zodat de luchthaven op een meer doelmatige en dus kostenbesparende manier kan worden uitgebaat.

Maar wat mij stoort in de tekst van de regering is het volgende. Een essentieel element in dit dossier is, zoals velen reeds weten, de startbaan. Nu is deze startbaan 1510 meter lang, maar omdat de Krijgsbaan er vlak naast ligt, kan ze maar worden benut voor 1366 meter. Moeten we die baan verlengen of niet verlengen? That’s the question! Wat heeft de regering hierover eigenlijk beslist? Niets! Wat zegt immers de regeringstekst?

"Er zullen maatregelen worden genomen die toelaten om de bestaande startbaan zo maximaal mogelijk aan te wenden. Tenzij andere mogelijkheden zich ter zake voordoen, kan de ondertunneling van de Krijgsbaan overwogen worden, op basis van een verslag van de aangestelde manager, voor zover deze de veiligheid en de rendabiliteit van de luchthaven op termijn in het vooruitzicht kan stellen. De eventuele ondertunneling van de Krijgsbaan zal gefinancierd worden buiten de beschikbare budgettaire middelen van de Vlaamse minister, bevoegd voor Openbare Werken en Vervoer."

Wordt hiermee zekerheid gecreëerd? Helemaal niet, integendeel.

De liberalen zeggen: "De ondertunneling komt er." En heimelijk denken zij reeds aan de verlenging van de startbaan.

Voor de groenen is dit een nachtmerrie, en zij zeggen: "De ondertunneling is helemaal nog niet zeker, bovendien gaan wij het nabijgelegen fort klasseren."

De socialisten zeggen: "de overheid zal geen geld steken in deze tunnel."

De liberalen daarop: "het geld zal wel niet van openbare werken komen, maar wel van ergens anders in het overheidsbudget."

Heren en dames ministers: In het belang van Antwerpen: Creëer zekerheid! Vorm een ploeg! Vorm u een visie!