Gisteren, 30 maart ’00, in de Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Energie haalde collega Caluwé de problematiek rond de Antwerpse Ring opnieuw aan.
1 maart jl. waren we allen getuige van wat de gevolgen van een zwaar ongeval op de Ring zijn. Een urenlange file! Dergelijke files zullen, zoals Ludwig Caluwé het stelt, onvermijdelijk blijven zolang de Ring niet vervolledigd wordt door de geplande vierde Schelde-oeververbinding.
Niettegenstaande zou er ondertussen heel wat fileleed opgelost kunnen worden via de uitbouw van een efficiënt verkeersbeheer. Door elektronische sturing van de verkeersstromen kan de capaciteit van de bestaande wegen aanzienlijk verhoogd worden. Bovendien kan er met de informatietechnologie onmiddellijk en adequaat gereageerd worden bij ongevallen.
Reeds op 13 april 1999 werd aangekondigd dat door de Vlaamse administratie hieraan gewerkt werd. Op 9 december werd gemeld dat de besprekingen met de rijkswacht, in verband met de overname van de verkeerinformatie en -geleiding door het Verkeersbeheercentrum Antwerpen in de laatste fase waren.
Daarnaast stelt zich de problematiek van de verkeersstromen tussen Antwerpen en Rotterdam (12% van het geheel van verplaatsingen op de snelwegen rond Antwerpen). Op 9 december werden in het kader van het Centrico-project afspraken gemaakt om het verkeer uit Rotterdam richting Antwerpen te sturen vanaf Klaverpolder.
Staan deze ambitieuze projecten niet in schril contrast met de tekstkarretjes waarmee de Antwerpse rerouting tot op de dag van vandaag nog steeds dient te gebeuren?
Naast deze technologische aspecten, kan de benutting van het bestaande wegennet sterk opgedreven worden door het wegwerken van de bestaande knelpunten, de "Missing Links". Ook hiervoor is de Antwerpse Ring prioritair. De Vlaamse regering moet op zéér korte termijn een beslissing over de vierde Schelde-oeververbinding moeten nemen!
In het antwoord van Minister Stevaert wordt 1 ding duidelijk: dat we nog lang geduld moeten oefenen, nog vele uren file zullen moeten rijden vooraleer een beslissing van de Vlaamse regering zal vallen!
Zelfs op de "voorlopige" oplossingen is het nog een hele tijd wachten. Enkele voorbeelden:
De eerste "Variable Message Signs", tekstborden, worden pas verwacht omstreeks april 2001.
De besprekingen met de rijkswacht verlopen moeizaam gezien de onduidelijke samensmelting met de lokale politiekorpsen! Slaagt men er dan niet in om deze kwestie te scheiden van de aanpak van het mobiliteitsprobleem in Antwerpen? Op welke manier hier een einde kan gemaakt worden, wordt evenmin vermeld.